Vertaislainat

Vertaislaina tarkoittaa lainaa, jonka yritys tai yksityinen ihminen ottaa vertaisiltaan eli toisilta kansalaisilta (yleensä netin välityksellä). Vertaislainoja haetaan ja niihin sijoitetaan huutokauppamaisilla markkinapaikoilla. Palvelun käyttäjät (lainan ottajat ja antajat) todennetaan verkkopankkitunnuksilla ja he tekevät keskenään sähköisen velkakirjan.

Vertaislainassa on yksi ottaja, mutta yleensä kymmeniä antajia, joista jokainen sijoittaa haluamansa summan. Jos lainahakemus ei miellytä sijoittajia (esim. liian alhainen korko/tuotto), jää se helposti rahoittamatta. Jokaisen lainanhakijan takaisinmaksukyky luokitellaan luottotietoyhtiöiden toimesta ennen hakemuksen laittamista nettiin. Lainahakemuksesta käy ilmi mm. lainan käyttötarkoitus sekä tietoja lainanhakijasta. Lainanottanut maksaa kuukausittaisia lyhennyksiä sijoittajilleen korkojen kera.

Kolme suomalaista johtavaa vertaislainayritystä ovat:

Fixura (Fixura Ab Oy)

Lainaaja.fi (Vertaislaina Oy)

Fellow Finance (Fellow Finance Oyj)

Ne ovat yhdessä perustaneet maaliskuussa 2016 Suomen Vertaislainayhdistys r.y:n. Yhdistys on avoin myös uusille alan toimijoille. Voit seurata yhdistystä ainakin Twitterin välityksellä.