Asuntolainat

Pankit myöntävät asuntolainoja asunnon tai asumisoikeusosuuden ostoa varten sekä asunnon rakentamiseen tai korjaamiseen. Ostettava asunto toimii tavallisesti vakuutena lainan takaisinmaksusta pankille. Asunnon vakuusarvo on yleensä noin 70-75 % käyvästä arvosta. Jos vakuudet eivät kata koko loppuosaa, asuntolainan loppuosalle voi ostaa joiltain pankilta esim. täystakaus -tyyppisen tuotteen. Vakuutena voi olla myös valtion lisätakaus (max. 15 %, määrä 25 250 €), vapaa-ajanasunto, toisen henkilön asunto, säästöt tai sijoitukset. Tyypillisimmillään lopun vakuusarvon kattamiseksi käytetään henkilötakaajia.


Pankille tärkein kriteeri asuntolainan myöntämiselle on, että se luottaa lainanhakijan maksavan lainan takaisin sovitun suunnitelman mukaisesti. Lainanhakijan takaisinmaksukykyä arvioidessaan pankki selvittää ovatko lainanhakijan tulot ja muut menot suhteutettuina lainan määrään ja sen kuukausikustannukseen riittävällä tasolla. Pientä joustovaraakin yllättäviin menoihin tulee jäädä. Luotonmyöntäjä tarkistaa myös lainanhakijan luottotiedot. Maksuhäiriömerkintä voi olla este lainan myöntämiselle.

Asuntolainatyyppejä ovat erilaisia. Perinteinen asuntolaina on yleisin ja sitä tarjoavat kaikki pankit. ASP-laina (Asuntosäästöpalkkiojärjestelmä nuorille ensiasunnon ostajille) on etukäteissäästämiseen perustuva tuote lähinnä nuorille ensiasunnonostajille. Markkinoille on tullut myös muita erityyppisiä asuntolainatuotteita, kuten käänteinen asuntolaina, osaomistuskonseptiin perustuva asuntolaina sekä todella pitkiä – jopa 60 vuoden – takaisinmaksuaikoja tarjoavia tuotteita.

Rahoitu.com suosittelee tarpeestasi riippuen:

Säästä aikaa ja vaivaa – yhdellä hakemuksella asuntolainatarjous useasta pankista kerralla!

Laske korkoa - Kilpailuta nykyinen asuntolainasi tästä!

Asuntolainan korkojen lisäksi myös välityspalkkioissa voit säästää paljon, katso tarkemmin: Kiinteistönvälitys Helsinki Espoo Kiinteistövälitys Vantaa- Asuntojenmyynti.fi